
Co je fermentace?
Je nejstarší způsob konzervace potravin za pomoci kvašení.
Je to přeměna sacharidů, za pomoci mikroorganismů a enzymů na jednoduché cukry, pro nás lépe stravitelné a víc výživné.
Fermentace většinou probíhá bez přítomnosti vzduchu (mléčné kvašení), například při výrobě zelí, pickles, umeboshi, miso…
Octové kvašení probíhá za přítomnosti vzduchu, kdy z alkoholu vzniká kyselina octová, například kombucha, jablečný ocet, rejuvelac, tibi, chlebový kvas….
V čem jsou pro nás fermentované potraviny prospěšné?
- Je to úžasný zdroj probiotik ( soubor mikroorganimů), které posilují naší střevní mikrofloru a naší imunitu, tlumí alergické reakce, snižují chuť na sladké, zlepšují trávení….
- fermentací vznikají určité druhy vitamínů, především vitamíny K a B (biotin, B1, B3, B6 a B12)
- neutralizuje antinutrienty a inhibitory enzymů.
Jak sem se k fermentaci dostala?
Od dětství se u nás pořád něco kvasilo, ať už zelí které jsme krouhali u babičky s dědou. A šlapali ve vaně. Pak to byl jablečný mošt s křenem, česnek v medu, řepa s mrkví, různé octy. Taky se rodiče nebáli i kombuchy, fermentovaných krup, tibi kefíru, chleba.
Nezalekli se ani Vatikánského chleba štěstí, který se chystal týden a vzhledem k počtu dětí ho museli péct nejmín 4 x.
Rodiče byli nadšenšenci a s velkým nadšením nám tyhle super poklady pořád cpali :-D. My je samozřejmě nesnášeli a vrátili se ke kvašení až jako dospělé. Stejně to mám u většiny svých dětí :-). Zatim jim toho moc nejede.

Co a jak fermentujeme?
Teď jsme dost propadli fermentovaným pitíčkům. A ty máme dost vyladěný.
- kombuchu, tibi, rejuvelac, chlebový kvas (osvěžující nápoje)
- pesta
- kaše
- kváskový chléb
- zeleninu
- shrub (čerstvá štáva z ovoce, konzervovaná domácím octem, na ochucení tibi a kombuchy)
- octy (jablečný, hruškový, růže s levandulí…)
Recepty:
SHRUB – octový sirup
Čerstvá sťáva z ovoce konzervovaná za pomocí octa si uchová všechny své živiny a dýl nám vydrží. Můžeme použít jako tradiční šťávu, nebo na dochucení různých pokrmů. My požíváme na kaši, do kefíru, tibi nápoje, kombuchy.
2 hrnky ovoce – měkké (jahody, borůvky, ostružiny…) celé, tvrdé (hrušky, jablka, kdoule…) nastrouhané
1 hrnek cukru
1 hrnek domácího octa (jablečný, hruškový…)
bylinky a koření dle potřeby
Ovoce dám do misky, pocukruju, promíchám a nechám přes noc stát na lince, ráno když pustí šťávu přecedím přes plátno. Smíchám s octem a uložím v chladu. Můžeme i sterilovat pro skladování mimo lednici.

Fermentovaná kaše 2 porce

Dodá spoustu energie a zároveň nás nezaplácne.
1 hrnek ovesných vloček (ječmene, špaldy, krup, jáhel, pohanky…)
2 hrnky vody
2 hrnky mléka (kravské, makové, ovesné…)
špetka soli
něco na ozdobení (nám chutnají probuzené vlašáky, med, shrub, skořice)
Ráno namočíme obiloviny do vody se solí. Necháme fermentovat na lince 24 h (v letě stačí 12h). Ráno slijeme vodu propláchneme. Dáme vařit do 2 hrnků mléka. Vaříme dokud nám konzistence nevyhovuje. Ozdobíme podle chuti. Kaše vždy dělám víc pro Pavlíka na druhý den do práce.
Fermentujete doma? Co Vám chutná nejvíc? Jaký recept od nás ještě chcete?