Kynuté koblihy


Koblihy máme u nás moc rádi, nejlepší samozřejmě umí moje a Pavlíkovo máma :-). U pavlíka se plní u nás se marmoška a tvaroh dávaji nahoru (děláme spíš ,,Bavorské vdolečky). Naše děti chtějí vždy ,,donuty,, které si šíleně nazdobí a já sem pyšná máma jakou mají fantazii. Recept je to jednoduchý, tak směle do toho. Jak děláte koblihy, vdolky, donuty u Vás? Jaké máte nejraději? Pochlubte se, rodinným receptem :-). Tady je ten náš.

Recept:

  • 1 kostka droždí
  • 6 lžic cukru
  • špetka soli
  • 1/2 kostky másla (rozpuštěné)
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g celozrné hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce slivovice (rumu)
  • špetka citronové kůry
  • marmeláda, čokoláda, tvaroh ze šlehačkou na ozdobení.

Udělejte kvásek ( 1 koska droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce mouky, 3 lžíce mléka)

Prosejte mouku do mísy, přidejte cukr, máslo, mléko, vejce, slivovici, citronovou kůru, kvásek. Míchejte dokud těsto není hladké a kompaktní – cca 10 min( u nás vždy kynutá těsta míchají muži :-)). Necháme kynout 90 min pod utěrkou. Vykynuté těsto promícháme a tvarujeme kobližky ( buď děláme malé bochánky, nebo válíme a vzkajujem kolečka). Necháme kynout 30min. Vykynuté smažíme v rozpáleném tuku (já používám sádlo, nebo ghíčko). Smažíme dozlatova po obou stranách. Zdobíme dle fantazie.

Bavorské vdolečky před smažením promáčknem ve středu (nedomáčknem). U donutů uděláme díru skrz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *