Polévka je GRUNT a pořádný vývar je lék…

Ramen

Vývar je u nás v rodině brán jako všelék na všemožné neduhy. Řekla bych že je to u nás až magické jídlo, které má hodně univerzální použití. Je to jedno z prvních jídel co mě máma naučila. Je to jídlo pro šestinedělky, které mi máma, děda a tetičky nosili po dobu šestinedělí. Když je u nás někdo nemocný, hned se staví hrnec se slepicí na plotnu a zadělává se na domácí nudle. Za dlouhých podzimních a zimních večerů vařím hrnec vývaru, který využívám na polívky s nudlema, na pho bo, miso polévku, ramen,do luštěnin, do omáček. Vývar vařím vždy ve velkém hrnci, část sníme většinou hned a část si zamrazím na pozdější použití.

Recept na náš rodinný vývar

  • kostí, masa, zeleniny (odřezky) jako je velikost hrnce
  • 20 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule

Jak vidíte na fotce, kouzlo našeho vývaru je v předpečení masa a zeleniny 🙂

Vše krom koření dám na plech do rozpálené trouby na 220 C. Pečeme dokud se maso nezatáhne. Pak přendáme do hrnce a zalijeme vodou a přidáme koření. Uvedeme k varu (bez poklice) a sbíráme pěnu. Když vývar začne vařit, stáhneme a necháme jen lehce probublávat ( já nechávám na stupeň 2 z 9-už s poklicí). Takto by jsme měli vývar nechat táhnout minimálně 6 h, já dost často nechávám 10-12 h (přes noc). Pak vývar přecedím přes jemný cedník. Přidáme zeleninu, knedlíčky, nebo oblíbenou zavářku, bylinky a můžeme servírovat.

Je výhodné si vývaru připravit víc a zamrazit. Zamražený jen vhodím do hrnce na cibulku (s koprem) a můžeme se těšit, třeba na koprovku.

Nebo máme večer choutky na ramen, miso nebo pho, tak stačí rozehřát v hrnci dochutit a večeře je na stole.

Jaká jídla u Vás frčí? Máte rádi vývar? A jaký je podle vás ten nej?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *