Pučálka

pučálka

Pučálka je tradiční staročeské jídlo. Je to naklíčený a opečený hrách. Dříve se prodával běžně na trhách, jako dnes mandle v cukru. U nás je oblíbený na sladko i na slano. Místo hrachu můžete použít i cizrnu. Naklíčený hrách obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, je dobře stravitelný. A je to super jednoduché na přípravu.

Recept:

  • 200g celého sušeného hrachu
  • koření podle chuti – kmín, bylinky, kari, sůl sladká verze – skořice, perníkové koření, cukr
  • 2 lžíce ghíčka

Hrách namočíme přes noc do vody. Ráno slejeme a 2x denně proplachujeme. dokud nepustí klíčky. Většinou to trvá 24-48 h.

Propláchnutý, okapaný hrách dáme na rozpálenou pánev s ghíčkem a opákáme, dokud hrách není měkký. Když je hotový, přidáme koření, chvíli opečeme a přidáme sůl (cukr). Podáváme teplý (dobrý je i studený).

All-focus

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *