RECEPT NA BRAMBOROVÉ LÍVANCE

jídlo našich předků

photo by Florian

První recept výzvy je tu a tak trochu jste si ho vybrali sami na Fer marketu ve Strakonicích. 

Jsem moc ráda, že Vám nejvíc chutnaji lívance. Je to naše oblíbené rodinné jídlo. Vždy když je peču, vzpomenu si na vůni rozpálených kamen, špeku a skořice. Na mámu s tetou. Jak jsou s mokrou utěrkou, přes půl obličeje zavřené v kuchyni u dědy. Ve vykouřené kuchyni. Odtud nám nosí tyhle báječné lívance. Lívance potřené máslem a posypané cukrem a skořicí. Vzpomínám i na dědu Šochmanskýho, jak nám lívance připravoval na litinovém plátu. Který před každým lívancem potřel špekem na vidličce. Lívance servíroval s povidly a mákem. Máte taky takový rodinný recept? Nějaké příběhy spojené s jídlem? Připravujete babičkám a dědečkům jejich oblíbené jídlo?

Recept

  • Kvásek (1/4 kostičky droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce mouky, 2 lžíce vody)
  • 5 vařených brambor ve slupce
  • 600 g hladké mouky (dávám 1/3-1/2 celozrnné pšeničné)
  • 2 vejce
  • 30 ml oleje
  • mléko cca 1 l

Do vzešlého kvásku dám cca litr mléka, olej a promíchám. Pak přidám brambory a vejce, promíchám. Nakonec přidám mouku a vymíchám hladké těsto. Nechám kynout cca 1 h. A smažím na litinové pánvi potřené přepuštěným máslem( špekem na vidličce :-)). Hned po upečení potírám rozpuštěným máslem. Servírujeme s cukrem a skořicí, nebo s povidly a mákem.

Pro víc nadýchané lívance můžete zkusit trik mojí mamky a přidat 2 lžíce rumu 🙂

Zkuste tyhle báječné lívance a pochlubte se.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *