Zavařování

zásoby na zimu

Konec léta je pro nás ve znamení syslení zásob na zimu. Na zahradě se nám urodilo letos hodně rybízu, cuket, dýní a divokých rajčat, ostružin, šípků, bezinek. Je třeba je nějak uložit na zimu. Nemáme veliký mrazák, tak hodně zavařujeme a sušíme. Nejvíc nám chutnají sušená rajčata a cukety naložené v oleji, cuketové čatní, pomazánka z cuket na tousty, lečo. V zimě jen zajdeme do sklepa a můžeme servírovat.

Sušená rajčata a cuketa

Jdou jíst samotná, nebo rozmixovat na pesto, využití je velmi univerzální.

Rajčata a cukety omyjeme. Rajčata nakrájíme na půlky, cukety na plátky. Naskládáme na plech potřený olejem. Posypeme cukrem, solí, kořenim (my máme nejraději kari a provensálské koření).

Dáme do trouby na 1 h na 200°C na horkovzduch. V průběhu občas troubu vyvětráme. Pak dosušíme na 120°C. Vychladlé naskládáme do sklenic a zalejeme slunečnicovým olejem. V lednici vydrží 14 dní. Pro prodloužení trvanlivosti až na 1 rok sterilujeme na 80°C 10 min . Sterilované můžeme skladovat ve sklepě.

Cuketové čatní strejdy Zdeňka

Je super cuketovo okurkový ,,salát,, s nádechem Indie. Recept máme od Pavlíkovo strejdy, je to rodinná hitovka.

  • 1 velká cuketa
  • 1 okurka
  • 2 cibule
  • 0,5 l ocet
  • 200 g cukr
  • 1 lžíce sůl
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžíce kari

Cukety nastrouháme nahrubo. Okurky na plátky. Cibuli na proužky. Posolíme a necháme přes noc odležet.

Připravíme nálev. Svaříme ocet, vodu, sůl, koření. Necháme vystydnout. Cuketovou směs zalejeme vychladlým nálevem. Sterilujeme na 80°C 15 min.

Co zavařujete Vy? Jaký recept by se Vám líbil?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *